Paus Franciscus

Afbeelding

Zijn hele leven, als individu zowel als religieus leider, staat hij bekend om zijn nederigheid, zijn bekommernis om de armen en zijn inzet voor dialoog als een manier om bruggen te bouwen tussen mensen van alle achtergronden, overtuigingen en religies. Sinds zijn verkiezing tot paus toont hij een simpelere en minder formele aanpak van het pausdom. Zo verkiest hij het Vaticaans gastenverblijf als woonstee in plaats van het Pauselijk Paleis.

Dit gaat over Paus Franciscus, geboren als Jorge Mario Bergoglio (Buenos Aires, 17 december 1936). Hij is sinds 13 maart 2013 de paus van de Rooms-katholieke Kerk.

Maar het had zo maar over mij kunnen gaan. Niet dat ik aan zijn kwaliteiten voldoe. Nee, daar kom ik niet eens bij in de buurt. Maar de vergelijking zit hem in de naam, mijn doopnaam is ook Franciscus. En vroeger droomde ik er van om ooit paus te worden.  Al in eerdere columns heb ik aangegeven dat ik mijn jonge jaren een toegewijd misdienaar ben geweest. Ik heb de vreze des Here al die tijd serieus genomen. Ik leerde mijn catechismus als beste van mijn klas. Bij mijn grote communie kreeg ik een bijbeltje als prijs.

In de 4e of 5e klas van de lagere school werd ik gerecruteerd door een priesterorde om naar het seminarie (priesteropleiding) te gaan. Ik heb er zelfs enkele nachten gelogeerd en meegedaan aan het strakke en sobere dagritme van deze orde.

Ik had misattributen, zoals een kelk, om “misje” mee te spelen. Met overgave preekte ik voor mijn broertjes en vriendjes. Ja, ik droomde er van om paus te worden. Paus Franciscus.

Het is anders gelopen. Ik kan me nog een verontwaardigde broer herinneren die zich afvroeg wat mij bezielde. Uiteindelijk heb ik het niet over mijn hart kunnen verkrijgen om een celibatair leven te leiden. De ambitie om de eerste paus Franciscus te worden, heb ik daarmee ook opgegeven.

Nu voel ik mij rijkelijk beloond met deze keuze. Ik heb een fantastisch huwelijk, drie gezonde en lieve kinderen, drie geweldige schoonkinderen en bijna zes heerlijke kleinkinderen. Daar kan geen pausdom  tegen op.

Maar stel dat het wel anders was gelopen dan had ik graag zoals deze paus Franciscus willen zijn. Wat een inspirerende man.

Gepubliceerd door

Frans

Ik vind het leuk om te schrijven. Ik schrijf het liefst verhalen. Verhalen over hetgeen ik zelf beleefd heb. Maar ook verhalen die geïnspireerd zijn op bijvoorbeeld foto's of andere observaties.

3 gedachten over “Paus Franciscus”

  1. Ik hoop dat j hetgeen je in je jeugd heb geloofd nooit helemaal kwijt raakt.
    Natuurlijk gezien door de ogen van deze tijd.
    Ik, als protestant vindt paus Franciscus een verademing.

    Like

Een reactie stel ik zeer op prijs

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s