Kerstkindje?

kerstkindje2

Jarig zijn vond ik erg leuk toen ik jong was. Dagen voor de grote dag neemt de spanning toe. Welke cadeautjes zal ik krijgen en wordt het een leuke dag?

Mijn verjaardag werd gevierd op de eerste kerstdag. De mooiste dag van het jaar. “Vrede op aarde en in de mensen een welbehagen”. Mooier kan het niet? Er gaat een grote tevredenheid uit van deze tekst. De vrede op de wereld, in het gezin en in jezelf.

Ik herinner me dat ik als jonge jarige als eerste de kaarsjes mocht aansteken. Een waar privilege. We aten iets extra lekkers op brood en ‘s-avonds worteltjes omdat ik die zo lekker vond.

Bovendien begon de dag altijd heel speciaal met de nachtmis. Die begon om 24.00 uur. Het begin van mijn verjaardag. Later als misdienaar in het retraītehuis voelde ik me nog meer bijzonder omdat het hele gezin meekwam om deze kerstnacht en het begin van mijn verjaardag mee te vieren. Vooral de winter van 1962/1963 was speciaal. Een echte witte kerst. Een paar maanden later won Reinier Paping de Elstedentocht.

Later werd de verjaardagsviering lastiger. Waar wordt de kerst gevierd of wie nodigen wij uit? Gedoe. Maar het heeft ook mooie culinaire ervaringen opgeleverd. Ik vond het leuk om voor die dag een mooi diner samen te stellen en klaar te maken.

Toen ik de vijftig al gepasseerd was, vernam ik, tot mijn verbazing, dat ik geen echt kerstkindje was. Ik ben niet op eerste kerstdag 25 december maar een dag eerder op 24 december, laat in de avond geboren.

Wie het verschuiven van mijn geboortedatum bedacht heeft, is mij niet bekend. Uiteraard waren mijn ouders er bij betrokken en de toenmalige huisarts.

Omdat mijn ouders een kruidenierswinkel hadden, leek het het drietal niet handig om op de drukste dag van het jaar, de dag voor kerst, er ook nog eens een verjaardag bij te hebben.

Sinds ik dit weet, beleef ik mijn verjaardag wat ongemakkelijk. Is dit erg. Nee. Ben ik er minder van geworden? Nee. Had ik het eerder willen weten? Ja, dat wel.

Fijne feestdagen.

Gepubliceerd door

Frans

Ik vind het leuk om te schrijven. Ik schrijf het liefst verhalen. Verhalen over hetgeen ik zelf beleefd heb. Maar ook verhalen die geïnspireerd zijn op bijvoorbeeld foto's of andere observaties.

6 gedachten over “Kerstkindje?”

Een reactie stel ik zeer op prijs

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s