Een scheve schaats?

ISSL

Ja, ik heb letterlijk veel scheve schaatsen gereden in mijn leven. Ik heb het nooit goed gekund, maar wel een paar keer geprobeerd bij het Oude Hof in Bergen. Zoals in de winter van 1963, ik was twaalf jaar.  De leukste meisjes waren op het ijs te vinden. Dus om indruk te maken, moest ik van mijzelf wel mijn best doen. Kansloze missie.

Later heb ik nog eens hoge stalen Noren gekocht omdat ik niet voor mijn kinderen onder wilde doen. Toen dat niet lukte ben ik er definitief mee gestopt. Schaatsen blijft voor mij voor altijd een wankel gedoe op te smalle ijzers

Maar passief en ook zakelijk ben ik wèl veel met schaatsen bezig geweest. Ard en Keessie vanaf 1966 tot 1972. Spannende tijden noteren voor de buis. Toen de familietelevisie het begaf heb ik uit eigen zak een nieuwe gekocht omdat ik niets van de schaatswedstrijden wilde missen.

Na deze successen werden Ard en Keessie prof bij de ISSL. De KNSB en ISU gingen dwarsliggen en veel ijsbanen deden de nieuwe proforganisatie in de ban. Veel Nederlanders vonden toen dat Ard en Keessie en ook Eddy Verheijen en Jan Bols hiermee figuurlijk ‘een scheve schaats’ reden.

Als jonge zelfstandige uitgever, ik was 22 jaar toen, heb ik het programmaboekje geleverd voor de eerste WorldCup hardrijden op de schaats voor profs.

Toen ik van het initiatief hoorde heb ik brutaal de organisatie gebeld. Daarna werd ik uitgenodigd in een hotelkamer om mijn offerte toe te lichten.
Het was snel beklonken Ik heb het voor eigen rekening en risico gefinancierd. Middels advertentieverkoop aan o.a. de ABN, Midalgan, the society shop en Viking schaatsen kwam ik uit de kosten.

Deze proforganisatie heeft het niet lang volgehouden. De publieke belangstelling viel tegen waardoor de interesse van de investeerders snel verdween.

Daarna is echter wel een andere wind gaan waaien bij de KNSB en de ISU. Het professionele schaatsen zoals wij dit nu kennen is bij de ISSL ontstaan.

Nu de Olympische Winterspelen voor de deur staan worden Ard en Keessie weer met de andere kampioenen in de media genoemd en geroemd. Het ‘scheve schaatsen’ in 1973 is hen door Nederland allang vergeven. En de huidige schaatsers, met hun vette sponsorcontracten, zijn hen er eeuwig dankbaar voor.

Gepubliceerd door

Frans

Ik vind het leuk om te schrijven. Ik schrijf het liefst verhalen. Verhalen over hetgeen ik zelf beleefd heb. Maar ook verhalen die geïnspireerd zijn op bijvoorbeeld foto's of andere observaties.

2 gedachten over “Een scheve schaats?”

Een reactie stel ik zeer op prijs

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s