Het koninklijke mantelkind van Bergen

Photo

Dit is geen titel van een goedkoop romannetje. Het gaat hier om een verzwegen geschiedenis uit het dorp waar ik ben opgegroeid.

In mijn blog over ome Koos van 13 december 2013 maakte ik de observatie dat onze buren Ome Koos en tante Nel nogal verschilden van sociale achtergrond.

Dit heeft twee van mijn broers geïnspireerd tot een diepe zoektocht in de krochten van het internet.

Tot hun en mijn verrassing bleek onze deftige tante Nel het kleinkind te zijn van één van de tien mantelkinderen van koning Willem III.
Aan het hof werd hij ook wel koning Gorilla genoemd. Deze bijnaam had hij te danken aan het feit dat hij reeds op jonge leeftijd berucht was om de uitbundige wijze, waarop hij zijn vleselijke lusten bevredigde.

Vanaf zijn jeugd leidt Willem III  een liederlijk leven, uitsluitend gewijd aan Venus en Bacchus. In zijn eigen omgeving werd hij de grootste ploert van zijn rijk genoemd.

Eens kwam hij in aanraking met de Zwitserse politie wegens potloodventerij, ook maakte hij oorverdovende scènes in het openbaar en was vaak driftig, bars en uit zijn humeur. Hij was nier geliefd bij zijn volk.

Heel veel Nederlandse families, stammen af van koning Willem III.

Zo ook, nu blijkt uit het onderzoek van mijn broers onze eigen buurvrouw tante Nel.

In adellijke kringen sprak men nadrukkelijk niet van een bastaard maar noemde men deze ongelukjes “mantelkind”. De verklaring hiervoor is dat men de bastaard met “de mantel der liefde” bedekten.

Ik vind het ook veel mooier klinken dan bastaard, zeg nu zelf. Mantelkind, daar gaat ook een zekere bescherming vanuit.

Met de grootmoeder van onze tante Nel werd door het hof een regeling getroffen.

Na 3 maanden zwangerschap trouwde zij met een Bergense aannemer. Het mantelkind werd door de aannemer geëcht, waardoor het zijn achternaam kreeg.

Met dit gearrangeerde huwelijk waarbij vast ook nog wel een financiële overeenkomst hoorden, werd het geheel met de mantel der liefde bedekt.

Maar dat tante Nel iets deftigst, en naar we nu weten iets koninklijks over zich had, staat nu wel vast.

Het koninklijk mantelkind van Bergen is geen goedkoop romannetje maar een echt verhaal over een verzwegen geschiedenis uit het dorp waar ik ben opgegroeid.

Verantwoording; de informatie is verkregen uit openbare bronnen. De familie is inmiddels uitgestorven. Derhalve wordt de privacy van nog levende nazaten niet geschonden.

Gepubliceerd door

Frans

Ik vind het leuk om te schrijven. Ik schrijf het liefst verhalen. Verhalen over hetgeen ik zelf beleefd heb. Maar ook verhalen die geïnspireerd zijn op bijvoorbeeld foto's of andere observaties.

7 gedachten over “Het koninklijke mantelkind van Bergen”

  1. Tjonge Frans wat een verhaal. Zo leer je je buren kennen.
    Leuk te weten dat de vroegere buurvrouw van mijn schoonzoon een mantelkind was. Ja, zo voel ik dat . Over de zes woorden wil ik meer uitleg ontvangen. Ga zo door.

    Like

Een reactie stel ik zeer op prijs

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s