De Javaanse jongens

javaanse jongens 2

Tijdens een groot deel van mijn leven heb ik een pakje Javaanse Jongens Tembaco bij de hand. Ik rook shag, nog steeds en tegen beter weten in. Ik weet het.

Wel heb ik mijn rookgedrag gewijzigd. Van een stevige roker ben ik een gematigde en zeer gedisciplineerde roker geworden. Nu de kinderen de deur uit zijn heb ik zelfs een eigen rookkamer waar ik geniet van de middelzware shag van Theodorus Niemeyer.

Mijn rookgedrag is echter niet de aanleiding tot dit stukje. Dat zijn de Javaanse Jongens zelf, zoals ze hier op de verpakking staan afgebeeld.
Het viel me laatst op dat de jongens op de verpakking wel erg op The Blue Diamonds lijken. The Blue Diamonds was een Nederlands zangduo bestaande uit de broers Riem en Ruud de Wolff.

De broers, van Indisch-Nederlandse afkomst, braken in 1960 door met de wereldwijde hit Ramona.

The-Blue-Diamonds

Als je de foto van dit vermaarde duo met de afbeelding op het pakje Javaanse Jongens vergelijkt dan zie je een zekere gelijkenis.  Toeval? Ik denk het niet. Daarom ben ik op onderzoek uitgegaan. Het zijn tenslotte een paar vrienden geworden waarvan ik hun beeltenis al jaren bij me draag.

Ruud en Riem zijn in 1949 met hun ouders uit Nederlands—Indië naar Nederland gekomen. Zij waren toen 6 en 8 jaar oud. Mijn eerste gedachte dat zij in Indië getekend zijn voor de verpakking van mijn favoriete shag gaat dus niet op. De jongens op de tekening zijn naar mijn eigen inschatting tussen de 16 en 18 jaar. Natuurlijk, het kunnen ook andere jongens geweest zijn die door de tekenaar zijn vastgelegd.

Ik vermoed dat het toch Ruud & Riem waren. De broertjes woonden in Driebergen en dat was ook de woonplaats van Piet Herfst, talentenscout van een bekend platenlabel.

Ruud & Riem zijn beiden gitaar gaan spelen om meer kans te maken bij de meisjes. Zij zongen in hun vroege tienerjaren op schoolfeesten in bandjes als The String Extase Boys en The Cool Cats. Het repertoire bestond voornamelijk uit covers van The Everly Brothers.

Herfst bezocht af en toe hun optredens om hun ontwikkeling te volgen. Op een keer werd hij vergezeld door zijn vrouw Tineke, die erg gecharmeerd was van de zonen van de Gordel van Smaragd. Nu wil het geval dat Egbert, de broer van Tineke, op zoek was naar twee Javaans uitziende jongens.

Egbert werkte op een reclamebureau waar de tabaksproducent Theodorus Niemeyer een grote klant was. Om een lang verhaal kort te maken, de jongens werden benaderd om te poseren voor de afbeelding die tot nu toe nog steeds gebruikt wordt.

Tijdens de poseer—sessies die in het Tropenmuseum werden gehouden leerde Piet Herfst de jongens beter kennen. Hij adviseerde hen het nummer Ramona op te nemen. Een wals die als titelsong geschreven was voor een gelijknamige film uit 1928.

De broers die zich een Rock & Roll imago hadden aangemeten vonden het maar niks. Ze hebben zich laten overhalen. De rest is geschiedenis. Maar nu met de wetenschap dat zij als Javaanse Jongens zijn ontdekt. En daarna pas wereldfaam verwierven met Ramona.

Of…. is het toch anders gegaan?

Gepubliceerd door

Frans

Ik vind het leuk om te schrijven. Ik schrijf het liefst verhalen. Verhalen over hetgeen ik zelf beleefd heb. Maar ook verhalen die geïnspireerd zijn op bijvoorbeeld foto's of andere observaties.

9 gedachten over “De Javaanse jongens”

 1. Ramona, toch een klassieker … Die zijn charme niet verliest. Het zijn nummers die bij mij een gevoel van onschuld oproepen.. Uit een tijd die nog zonder zorgen was.. Zo lijkt alleszins.

  Like

 2. Ik ben geen roker dus het is pas nu dat ik die Javaanse jongens eens beter ben gaan bekijken. Ik vond je stukje mooi. Het zette onmiddellijk nostalgische sluizen open.

  The Everly Brothers kende ik vanaf het moment dat ik in de winkel een EP kocht met kerstnummers. Ik vond het mooi. Toch is het nooit van een LP gekomen. Ik had het geld niet. En toen ik het wel had, zaten we al dik in de jaren zeventig en kocht ik (eindelijk) van mijn eerste zuur verdiende centen Beatles for sale en Rubber Soul en… een pick-up. Het EP-tje heb ik nog steeds.
  Ach ja…Ramona.

  Like

 3. Javaanse Jongens is als shagmerk waarschijnlijk bedacht rond 1980. Het is echter niet goed te vinden, maar wel een registratie in de USA in 1983. De diamanten heren waren toen rond de 38 en goed bekend in NL. Zou dus goed kunnen dat zij model hebben gestaan en oude foto’s van hen zijn gebruikt.

  Like

 4. Van alles heb ik gerookt, dus ook javaanse jongens. In dit Millennium heb ik nog niet gerookt. Het doet mij ook niets meer. Van de ene oudjaarsavond tot een nieuw Millennium ben ik gestopt.

  Nostalgie maakte dat ik jouw rookblog weer even heb gelezen.

  Vriendelijke groet,

  Like

Een reactie stel ik zeer op prijs

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s