Rondbazuinen

Vlnr bovenrij; Jos van der Klundert, Ruud Leijen, Co van der Klundert, Gerard van der Idsert, Simon Bloedjes, middenrij; Koos Schekkerman, Gerard van den Bosch, Jaap Schekkerman, Harry Burgering, Wim van den Bosch, onderste rij; Paul Thomas, Koert Guermonprez, Frans Louter, Nico Louter, Michiel Sprenger, Jacques Min, Dick van der Klundert en John van Galen (foto: Jacques Miltenburg)
Vlnr bovenrij; Jos van der Klundert, Ruud Leijen, Co van der Klundert, Gerard van der Idsert, Simon Bloedjes, middenrij; Koos Schekkerman, Gerard van den Bosch, Jaap Schekkerman, Harry Burgering, Wim van den Bosch, onderste rij; Paul Thomas, Koert Guermonprez, Frans Louter, Nico Louter, Michiel Sprenger, Jacques Min, Dick van der Klundert en John van Galen (foto: Jacques Miltenburg)

Deze prachtige foto van de verkennersdrumband ontving ik van mijn broer Nico. De drumband was een onderdeel van de katholieke verkennersgroep Sint Lambertus uit Bergen, aangevuld met enkele leden van de NPV, de openbare padvindersgroep. Met Nico en andere jongens speelde ik op de bazuin. Trommelen stond in mijn ogen in hoger aanzien maar dat lukte mij niet. Een motoriek dingetje denk ik, want (ahum) ritmegevoel had en heb ik nog steeds.

Maar denk nu niet dat bazuinblazen makkelijk is. Verre van dat. Heb je wel eens gehoord van embouchure? Een ingewikkeld proces van verschillende lichaamsfuncties. Wikipedia biedt uitkomst voor de geïnteresseerden onder ons.

Eerst moest ik oefenen op een limonaderietje om de ademsteun op te bouwen. Daarna mocht ik alleen oefenen met het mondstuk, wat een nasaal geluid voortbracht. Ik vond het een irritant  geluid. Maar na veel oefenen lukte het me steeds beter. Thuis hadden we een grote schuur waar ik zonder iemand tot last te zijn, kon rondbazuinen. Ik droomde er van om als solist de Taptoe te kunnen blazen bij de dodenherdenking.

Ook oefende ik populaire deuntjes zoals Il Silenzio van Nini Rosso. Een trompetsolo uit 1965 die wekenlang nummer 1 stond in de hitparade. Nini Rosso speelde het met een trompet, wat veel makkelijker is omdat hij 3 ventielen tot zijn beschikking had. Ik deed het alleen met mijn, ja daar is het mooie woord weer, embouchure.

Met de drumband traden we op tijdens plaatselijke feestelijkheden zoals Koninginnedag, Bevrijdingsdag en de Sinterklaasintocht. Ook deden wij wel aubades bij verjaardagen of jubilea van de hotemetoten van het dorp. Wij deden ook wel eens mee aan muziekconcoursen. Ik kan me herinneren dat wij één keer gewonnen hebben in Egmond.

Nadat ik op vijftienjarige leeftijd verhuisde naar een dorp aan de andere kant van de stad, heb ik mijn veelbelovende carrière bijna opgegeven. Ik heb het nog wel even geprobeerd bij de drumband aldaar. Ik kende daar echter niemand. Nico daarentegen heeft wel carrière gemaakt. Tijdens zijn diensttijd was hij lid van het Tamboerkorps van het Regiment van Heutsz. Hij heeft daardoor een bruin leven gehad en veel militaire evenementen opgeluisterd.

Maar niet getreurd, met het schrijven van verhaaltjes heb ik een nieuwe passie gevonden en ga ik lekker door met rondbazuinen……..zonder toeter.

Gepubliceerd door

Frans

Ik vind het leuk om te schrijven. Ik schrijf het liefst verhalen. Verhalen over hetgeen ik zelf beleefd heb. Maar ook verhalen die geïnspireerd zijn op bijvoorbeeld foto's of andere observaties.

11 gedachten over “Rondbazuinen”

 1. Een mooi en goed getimed stuk.
  Het is fijn om van een deskundige te lezen dat rondbazuinen niet zommar kan maar dat dat de nodige oefening vereist. Zeker in de huidige verkiezingstijd zouden velen zich dat kunnen beseffen, stil kunnen worden en eerst vooral nog een poosje kunnen oefenen…
  En wat een mooie foto!

  Like

  1. Mooi dat je het bazuinen actueel maakt door het te verbinden met het politiek getoeter van deze weken. Enige reflectie op zijn tijd zou de politiek geen kwaad doen. Ik ben mij hele leven al politiek betrokken maar de laatste jaren kost het mij steeds meer moeite om het politieke getoeter serieus te nemen.

   Like

 2. Ik ken de foto wel, maar heb hem niet, leuk op deze manier weer eens aan die leuke tijd herinnerd te worden. Gezien de Rowanuniformen en de deelname van de Duintrappers moet het rond 1966 zijn. Jammer dat scouting geen band meer heeft, en zo het eigen geluid kan laten horen … .

  Like

  1. Hallo Ko, ik heb nog een andere foto die ik je wil toesturen. Ik heb het al eerder via je Facebook pagina geprobeerd. Als je me je e-mail adres stuurt dan ik hem alsnog naar je mailen.

   Like

 3. Mooi staatsieportret uit een roemrucht verleden, Frans. De foto is gemaakt in het voorjaar van 1965 in het verkennershoofdkwartier “De Boshut” aan de Lijtweg. Hij is in grote oplage afgedrukt om verkocht te worden op ouderavond van dat voorjaar teneinde de groepskas te spekken.
  Bij nadere beschouwing valt het mij nu op dat de merletjes op de Bergense vlag de verkeerde kant op “zwemmen”…

  Liked by 1 persoon

Een reactie stel ik zeer op prijs

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s