“als alles wordt zoals je bent”

gedicht

Deze prachtige zin werd mij aangereikt door een Belgische medeblogger. Het is de laatste zin van een gedicht van Dennis S.M. Vercruysse (1975). Ik ben geen kenner en ook niet zo’n liefhebber van gedichten. Maar soms kom je een zin tegen die je heel erg raakt. Omdat het dicht bij je komt, denk ik. Het gedicht staat afgebeeld op een gevelsteen in Brugge. Mijn medeblogger heeft hier de bovenstaande foto van gemaakt.

Het gedicht gaat volgens mij over flarden van gedachten die zijn neergeschreven in een meisjesdagboek. De laatste zin is vermoedelijk een uitgesproken wens van de dichter voor het denkbeeldige meisje.

Ik neem de wens “als alles wordt zoals je bent” graag over. Niet alleen voor het denkbeeldige meisje maar voor alle jongeren die nog niet of nog niet helemaal weten wat en wie ze zijn.

Nu ik grijzer ben en me wijzer voel dan tientallen jaren geleden kan ik zeggen dat ik, struikelend en al, op weg ben om eindelijk te worden zoals ik ben.

Voor mij en waarschijnlijk voor velen van mijn generatie is dit niet altijd gemakkelijk geweest. Wij komen uit grote gezinnen. Wij hebben de wederopbouw meegemaakt. Wij zijn opgegroeid met weinig naar een leven met veel.

Ik kom ook uit een gezin wat, noodgedwongen door het grote aantal kinderen, gerund werd als een militaire organisatie. Ik werd gewaardeerd om mijn bijdrage aan het geheel en niet om wie ik was. Vat dit niet op als kritiek aan mijn opvoeders. Zij kwamen beiden ook uit grote gezinnen. Zij leefden het leven wat hun geleerd was. Niet alleen door hun ouders maar ook door de toen alom aanwezige en dwingende kerk.

“Als alles wordt zoals je bent”. Alles is wel veel. Dat zal ik nooit bereiken en dat hoeft ook niet. Het is al veel meer geworden dan het was. Daarvoor zijn ingrijpende gebeurtenissen verantwoordelijk geweest.

Loslaten van de dwingelandij is daar één van. Een andere oorzaak is mijn acceptatie van de wendingen van de natuur met chronisch lichamelijke en geestelijke gevolgen. Tot slot en voor mij het allerbelangrijkste heeft de ontwikkeling van mijn gezin mij het dichtst gebracht bij zoals ik ben. En verreweg is dit ook de mooiste ontwikkeling geweest die ik me maar had kunnen wensen.

Doris Day zong in 1956 al “que sera sera”. It will be, will be oftewel “je kan worden zoals je bent”.

En dat vind ik voor iedereen een geruststellende gedachte.

Gepubliceerd door

Frans

Ik vind het leuk om te schrijven. Ik schrijf het liefst verhalen. Verhalen over hetgeen ik zelf beleefd heb. Maar ook verhalen die geïnspireerd zijn op bijvoorbeeld foto's of andere observaties.

8 gedachten over ““als alles wordt zoals je bent””

 1. Toch zong D. Day in het Zuid-Brits iets anders. De Spaanse text klopt wel en staat voor ‘Whatever will be will be.’ En dat is nogal gelaten, alsof je er weinig aan kunt veranderen en alles je toch wel overkomt.

  Zelf heb ik dat niet ervaren. Gelukkig is veel zelf te beïnvloeden, als je dat op het juiste moment doet. In het algemeen heb ik veel geluk gehad op dat gebied. Maar het scheelt ook dat ik me niet zo snel gek laat maken.

  Helaas zijn er veel mensen die last hebben van het omgekeerde. Dwz ze ervaren een tegenvaller en nemen niet de tijd om te zoeken naar een gunstige oplossing. Vaak is dit tijd er niet of zien ze die tijd niet omdat ze in paniek raken. Het gevolg is dat ze een fout oplossen door een nieuwe fout.

  Bij een van mijn paniekerige bazen was dat overduidelijk. Hij kreeg een project niet op tijd af en haalde daarom medewerkers van andere projecten, waardoor het met die andere projecten fout liep. Ofwel een kuil dichten door een nieuwe kuil te graven.

  Like

  1. Je hebt gelijk dat whatever er een meer gelaten lading aangeeft. Wat je verder beschrijft klopt in zijn algemeenheid wel. Maar het het blijft mijns inziens wel een algemene observatie. Mijn ervaring is dat lang niet alles beïnvloed kan worden.
   De natuur wikt en beschikt als het om gezondheid gaat. Zoals ook in mijn geval. Des te mooier is het als je ondanks dat toch nog wordt wat je bent. Geruststellend.

   Like

 2. Mooie blog met fijn filosofische inslag. Een aantal ideeen spelen door mijn hoofd om hier op verder te gaan, want met ouder worden wordt je wel wijzer, zeggen ze, maar ook niet altijd gemakkelijker daardoor.

  Like

  1. Je wordt niet gemakkelijker voor jezelf en/of voor je omgeving? Ik ervaar dat niet zo. Als je ouder bent geworden maak je je minder druk over zaken die er voor jou niet of er minder toe doen. En je moet je wel blijven openstellen voor nieuwe ontwikkeling. Daardoor roest je niet vast en blijf je flexibele omgaan met de veranderingen. Op zich is dat niet altijd gemakkelijk maar wel zeer de moeite waard. De beloning is groter dan de inspanning, denk ik.

   Like

 3. Genieten van dat wat is kost mij ouder wordend steeds meer moeite.
  Soms, heel soms geniet ik van een tekst die ik heb geschreven.
  Maar beter is dat ik gewoon geniet van wat ik om mij heen zie.
  Vriendelijke groet,

  Like

  1. Tja Rob, wat je schrijft is herkenbaar. Ik heb ook wel eens het idee dat het verhaal van mijn leven verder is gegaan zonder mij. Het voelt of je het volgende hoofdstuk leest maar met je geachten nog bij het vorige hoofdstuk bent. Groet.

   Like

Een reactie stel ik zeer op prijs

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s