De verdwijnin​g van Katootje

Deze gedenkwaardige dag, 1 december 1977, begon ik in de veronderstelling dat ik me ongewild te kijk zou zetten voor alle NMB directeuren van Nederland. Zie hiervoor mijn verhaal van vorige week, d.d. 28 maart 2014.

“Kas moet kloppen, kas moet kloppen” moest ik zingen. Op de aangepaste tekst van “ik ben met Katootje naar de Botermarkt gegaan”.

De natuur bespaarde me gelukkig deze vernedering. Ineke was ruim 8 maanden zwanger van ons eerste kind.

foto van internet
foto van internet

Zonder dat ik wist welk geluk mij deze dag ten deel zou vallen ging ik ’s morgens vroeg de deur uit naar de NMB Bank Bloemendaal, waar ik kort daarvoor benoemd was tot beheerder.

Nadat ik de kluizen had geopend en koffie had gezet in het kleine keukentje begon ik aan mijn werkdag.

Rond half elf belde ik Ineke hoe het gegaan was. Zij zou die ochtend met een ook zwangere vriendin spullen ophalen bij de kruisvereniging. Klossen voor onder het bed en dat soort zaken.
Ze was nog niet gegaan vertelde ze me, ze had last van haar benen.
Rond half twee belde ze me zelf met de boodschap dat ze dacht dat de weeën begonnen waren. Ruim 2 weken voor de uitgerekende datum.

Ik belde de voorzitter van de personeelsvereniging om hem te laten weten dat de directeuren het zonder “hoofdkassier” moesten stellen. Ik was opgelucht dat ik niet kon meedoen. Van het ene moment op het andere moment was al mijn zorg gericht op onze aanstaande gezinsuitbreiding.

Als een speer ging ik naar huis. We besloten naar de verloskundige te gaan die een paar centimeter ontsluiting vaststelde. Het was echt begonnen. Op de terugweg naar huis kochten we postzegels voor de geboortekaartjes en haalden we alsnog de spullen op bij de kruisvereniging.

Ineke ging naar bed om te rusten en de volgende weeën op te vangen. Ik ging naar de keurslager en bestelde daar de beste biefstuk die voorradig was. Een rib uit mijn lijf. Voor mijn Eva was mij echter niets teveel.

Tot mijn teleurstelling had zij geen trek. Gijs onze poes heeft die dag heerlijk gegeten. Dat verdiende het arme beest ook wel omdat zijn territorium binnenkort bedreigd zou worden door onze Benjamin.

Rond acht uur die avond vertrokken wij naar het ziekenhuis. Om de spanning te verminderen stelde ik Ineke voor om net te doen alsof we op schoolreisje zouden gaan.
Ik veronderstelde een gelijke gezonde spanning voor de gebeurtenis die we tegemoet gingen. Bij Ineke is dat niet zo overgekomen omdat zij al haar aandacht nodig had voor het opvangen van de weeën.

Het “schoolreisjegevoel” heb ik zelf wel vast kunnen houden. Daarna ging het allemaal zo snel dat er geen tijd was om ons erg veel zorgen te maken. Tien over half negen was hij daar, onze zoon Jorn.

Op het moment dat Jorn met de navelstreng nog vast op Ineke haar borst werd gelegd, was ik diep ontroerd. Daarna mocht ik de navelstreng doorknippen en toen voelde ik mij heel bewust verantwoordelijk voor de veiligheid en het welzijn van dit kleine ventje. Onze zoon.

Elke 1 december wordt door ons gevierd als de geboortedag van Jorn. Katootje verdween naar de achtergrond. Tot ik kortgeleden het liedje weer over de radio hoorde en de herinnering aan haar weer bovenkwam.

Gepubliceerd door

Frans

Ik vind het leuk om te schrijven. Ik schrijf het liefst verhalen. Verhalen over hetgeen ik zelf beleefd heb. Maar ook verhalen die geïnspireerd zijn op bijvoorbeeld foto's of andere observaties.

7 gedachten over “De verdwijnin​g van Katootje”

 1. Ik zit nog te dubben of het Ineke dan wel Jorn zelf was die je te hulp is geschoten om je carrière te redden.
  Je hebt vast wel nog honderd of meer verhalen, ik blijf er naar uit kijken

  Liked by 1 persoon

 2. “Om de spanning te verminderen stelde ik Ineke voor om net te doen alsof we op schoolreisje zouden gaan”

  Haha, kostelijk , Frans. Had je dat op een managementcursus geleerd?

  Liked by 1 persoon

 3. Een mooi verhaal, Frans. Zoiets blijft je bij, ik heb dat bij de geboortes van mijn kinderen ook. Anderzijds, wie weet hoe je carriere misschien verlopen was als je wel voor dat “geëerd” publiek had opgetreden.. CEO van.. 🙂 🙂

  Liked by 1 persoon

Een reactie stel ik zeer op prijs

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s