Dichtbij huis, trouw en ontrouw.

Nienke (2)
“Dichtbij huis” tekening gemaakt door kleindochter Nienke (5 jaar).

Dichtbij huis bedoel ik heel letterlijk. Het gaat over mijn huisarts, mijn tandarts en de autogarage. Maar het is ook een verhaal over trouw en ontrouw.

De laatste tijd zoek ik zoveel mogelijk onderhoudszaken waar ik de deur voor uit moet dichter bij huis.

Het begon met mijn huisarts Piet. Hij was mijn huisarts toen ik op kamers woonde in Haarlem-Zuid. Piet is van mijn leeftijd en heeft een vergelijkbaar gezin. Onze levensfases verliepen nagenoeg synchroon. Er was een klik tussen ons waardoor Piet niet alleen medische hulp verleende aan mijn gezinsleden en mij maar ook een vertrouwensman werd. Zijn bescheidenheid en ongeveinsde belangstelling zorgde er voor dat ik hem trouw bleef nadat ik een aantal keren verhuisde binnen Haarlem.

Toen werd Piet ernstig ziek en moest hij zijn praktijk noodgedwongen overdragen aan een collega. Ik heb het nog geprobeerd met deze beste man maar het vlotte niet tussen ons. Vervolgens heb ik een nieuwe huisarts op loopafstand van ons huis gezocht en gevonden. Het onderlinge vertrouwen wat ik inmiddels met hem heb gaat niet zo diep als ik dat met Piet had. Maar het is goed genoeg.

Daarna ben ik mijn autodealer ontrouw geworden. Ik heb altijd het onderhoud aan mijn auto’s door de dealers laten doen. Van Fiat, Volkswagen, Opel, Toyota en Honda is dat altijd redelijk goed gegaan. Maar het brengen en ophalen werd mij te veel gedoe. Ik heb uitgekeken naar een garage nabij huis. Twee straten verder is er één gevestigd maar ontbeert een vertrouwenwekkende uitstraling. Ik heb wel eens last van vooroordelen, dat klopt. Uit gemakzucht ben ik daar deze keer overheen gestapt. De eerste onderhoudsbeurt is inmiddels achter de rug en ik ben zeer tevreden over de uitvoering en de prijs. Dit had ik eerder moeten doen.

Tot slot ben ik van tandarts veranderd. Dit was niet makkelijk. Ik heb zojuist mijn afscheidsbrief aan haar op de post gedaan. Ik heb haar geschreven dat het voor mij voelt als een beetje vreemdgaan. Zij was altijd heel belangstellend naar het wel en wee van mijn dierbaren en mijzelf. Ze vertelde zelf ook altijd met veel trots over haar gezin waardoor het vaak leek alsof haar werkzaamheden in mijn mond bijzaak leken.

Het is nu wel even wennen met mijn nieuwe tandarts. Ook een vrouw. Ze is pas afgestudeerd. Bij de eerste de beste behandeling raakte zij gefrustreerd toen het minder voorspoedig verliep dan zij had verwacht. Ik had met haar te doen ook omdat zij hier heel open over was. Ik heb altijd al een zwak gehad voor mensen die zich kwetsbaar durven op te stellen. Aan het begin van mijn professionele leven heb ik ook de nodige fouten gemaakt om uiteindelijk beter te worden. Ik koester de gedachte dat ik haar help om een betere tandarts te worden. Dat schept een band voor toekomstige afspraken.

Ik heb het dichtbij gezocht en ook dichtbij gevonden. Maar ik zal mijn voormalige arts en tandarts nooit vergeten. Zij waren een deel van mijn leven in de jaren die voorbij zijn gegaan.

Gepubliceerd door

Frans

Ik vind het leuk om te schrijven. Ik schrijf het liefst verhalen. Verhalen over hetgeen ik zelf beleefd heb. Maar ook verhalen die geïnspireerd zijn op bijvoorbeeld foto's of andere observaties.

7 gedachten over “Dichtbij huis, trouw en ontrouw.”

 1. Ouder wordend merk ik dat ik mijn omgeving ook steeds kleiner maak.
  Herinneringen koester ik, maar verder weg ga ik steeds minder.

  Genietend van mijn tuin voel ik mij meer vertrouwd met de passerende vogels. Een enkel nest met jongen maakt mij dan helemaal blij.
  Verhalen over een automonteur kan ik niet geven. Mijn carport staat nog steeds leeg.

  Mijn huisarts en tandarts lezen misschien wel mee. Maar over mijn mondhygieniste schrijf ik misschien nog wel een blog.

  Vriendelijke groet,

  Like

 2. Rob, ik kan ook heerlijk genieten van een tiental zwaluwen die elke zomer boven onze wijk dansen. Dat jouw en mijn wereld kleiner worden met het ouder worden is een feit. Eerlijk gezegd vind ik dit inmiddels wel aangenaam.

  Like

Een reactie stel ik zeer op prijs

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s