Mijn Opa

Opa (Piet) Louter

 

Op de foto staat mijn opa Louter afgebeeld. Ik kreeg deze foto onlangs van mijn broer Nico.
Zo herinner ik me hem ook het beste. Aan de hoek van de tafel zat Opa in de grote woonkeuken aan de Alkmaarse Zocherstraat. Wij kwamen er vaak omdat Opa een eierengroothandel dreef waar mijn vader, kruidenier in Bergen, zijn eieren van betrok.

Hij kon de hele dag kaarten met een onafscheidelijke sigaar in zijn mond. Als jochie van zo’n jaar of 6 vond ik hem, ondanks zijn geringe gestalte, een imponerende man. Iedereen had ontzag voor hem in mijn ogen. Hij was de vader van mijn vader èn van twintig andere kinderen, mijn ooms en tantes. En dat bij één vrouw. Oma Louter was aardiger dan Opa. Ze had voor al haar meer dan honderd kleinkinderen aandacht. Opa niet. Als je niet kon kaarten had hij geen belangstelling voor je.

Een aantal jaren later was er niet veel meer over van Opa Louter. Hij werd ziek, vermagerde en verloor zelfs zijn belangstelling voor het kaartspel. Toen ik met mijn broertje Theo in die tijd een paar dagen bij hen logeerde, hebben wij met Opa een wandeling gemaakt naar de Alkmaarse Hout, niet ver van de Zocherstraat. Oma, die hem toen de baas was, stuurde hem er op uit om met ons een frisse neus te halen.

Het was koud die dag. Opa droeg een dikke bruine wollen jas. Met een dubbele rij zwarte knopen. Wij kuierden samen naar de Hout waar wij aapjes gingen kijken. Hij heeft geen woord met ons gewisseld. Bij de Hout aangekomen ging Opa op een bankje zitten bij een man van zijn leeftijd. Ze babbelden wat en rookten hun sigaar. Theo en ik vermaakten ons met elkaar en de aapjes.
Terug naar hun huis werd het wederom een stille tocht. Ik vraag me nog steeds af of Opa onze aanwezigheid wel opgemerkt heeft.

Niet veel later en vlak voor zijn dood werd het gouden huwelijksfeest van Opa en Oma Louter gevierd. Een groot feest in het Wapen van Heemskerk aan de Breedstraat in Alkmaar. Ooms en tantes, neefjes en nichtjes, achterneven en achternichten, vrienden, buren en zakenrelaties, ze waren er allemaal. Waaronder natuurlijk ook mijnheer pastoor en zijn kapelaans. Voor hen en het evangelie had Opa wèl ontzag.

Zonder Genesis 1:28 zou het nageslacht niet zo talrijk zijn geweest. Waarschijnlijk was mijn vader er dan niet geweest. Ik waarschijnlijk ook niet en onze kinderen en kleinkinderen ook niet.

Genesis 1:28
En God zegende Adam en Eva en God zeide tot hen: Weest vruchtbaar en wordt talrijk.

Gepubliceerd door

Frans

Ik vind het leuk om te schrijven. Ik schrijf het liefst verhalen. Verhalen over hetgeen ik zelf beleefd heb. Maar ook verhalen die geïnspireerd zijn op bijvoorbeeld foto's of andere observaties.

12 gedachten over “Mijn Opa”

 1. Ik heb in mijn leven al veel te vaak oudere familieleden zien aftakelen tot een schaduw van wat ze ooit zijn geweest. Toch, als ik nu, jaren na hun dood, herinneringen van hen ophaal zijn het de momenten waarop ze indruk op me maakten. Zoals die foto van je opa op dit logje.

  Like

 2. Mooie observatie Frans, Je neemt me met je verhaal weer even terug naar die tijd.
  Aan de logeerpartij heb ik ook wel herinneringen maar die zijn kennelijk minder specifiek, van die wandeling weet ik niets meer. Maar wie weet heb je iets in werking gezet en komt het alsnog. De foto van opa is goed getroffen en past perfect bij mijn herinnering aan hem, de stropdas, de stofjas en de onafscheidelijke sigaar.

  Like

 3. Mooi verhaal van mijn Opa, maar even een paar rectificaties! Opa en Oma Louter hadden geen grote eetkeuken maar een woonkamer met een mooie kamer, waar je niet mocht komen. Als kind ken ik Opa alleen met hoed op in huis en hij kon lekker mopperen. De jongens pikten dikwijls het vlees van zijn bord om een beetje te plagen.
  Hun gouden feest hebben zij gevierd in Het Wapen van Heemkerk en zelfs tante Ina uit Australië was overkomen. Adri en ik waren de oudste kleinkinderen en mochten op het feest komen. Ook ik heb vele herinneringen aan opa en oma.
  De foto is schitterend!!

  Like

 4. Hoe komt het toch dat opaas steevast met sigaar en vaak nog met gleufhoed en wandelstok worden herrinnerd. Ik heb er bovendien zelf ook nog een DAFje bij in gedachten…. Sterk geconserveerd door de rook van de vele Willem II bolknakken….

  Like

  1. Wellicht was de behoefte om niet uit de toon te vallen indertijd nog groter dan nu? Of waren sigaren, gleufhoeden en zelfs Dafjes een statussymbool? Of maken wij ons schuldig aan clichédenken?

   Like

 5. Ik heb vandaag een eierkist gevonden op een zolder in Enschede met de tekst : “J.P. Louter & Zn Almaar eierhandel” . Was deze kist van opa ?
  groeten
  Paul

  Like

 6. Nee, dat niet. De kist heeft 1 sluiting maar is nog in een verbazend goede conditie omdat ie mooi droog lag. Heeft U enig idee hoe oud de kist kan zijn ?

  Like

 7. Toevallig op deze site terechtgekomen omdat ik op zoek ben naar een eierkist van Louter. Fijn om te lezen. Ik heb opa Louter net gemist omdat ik van november 1964 ben. Leuk om een beeld van iemand te krijgen, ik heb me vaak afgevraagd hoe hij was.

  Liked by 1 persoon

Een reactie stel ik zeer op prijs

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s