Het begin van de Oranjegekte

vlnr; vriend, Frans, Ard en Hans
vlnr; vriend, Frans, Ard en Hans

Met mijn kersverse zwagertjes Ard, Hans en een vriend van één van hen stond ik aan de wieg van de Oranjegekte. Nu, na de eclatante overwinning op Spanje, is die weer in volle hevigheid losgebarsten.

Wij waren in 1974, nu 40 jaar geleden,  getuige van een super belangrijke wedstrijd van het beste Nederlands elftal dat ooit heeft gespeeld. Nederland had zich na 38 jaar weer geplaatst voor de eindronde van het Wereldkampioenschap voetbal.

De verwachtingen over de prestaties van Oranje in Duitsland waren erg laag. Maar eenmaal aan het toernooi begonnen kijkt de wereld met verbazing naar wat de Nederlanders op de grasmat leggen. Wie zijn deze voetballers, hoe komt het dat we deze voetballers niet eerder hebben gezien op een groot toernooi? En wat presteren ze goed. In de eerste ronde wint Nederland van Uruguay en Bulgarije. En speelt het gelijk tegen Zweden.
In de tweede ronde ontmoet Oranje Argentinië, de DDR en Brazilië. In de stromende regen van Gelsenkirchen declasseert Oranje voetbalreus Argentinië. Met een 4-0 achterstand weten de Argentijnen niet meer hoe ze het hebben. Daarna wordt de DDR aan de kant gezet en volgt wereldkampioen Brazilië.

Het was ons gelukt om kaarten te kopen voor deze belangrijke wedstrijd. Als er gewonnen werd stonden wij in de FINALE. De kaarten heb ik gekocht bij een sigarenzaak in de Leidsche Buurt van Haarlem. Geen pasjes, geen legitimatie, niets van dit al. De ongedwongen organisatie van toen is nu ondenkbaar.

PhotoScan (3)

Wij gingen op weg in mijn tweedehands rode Fiat 128. Op weg naar het Duitse Dortmund, vlak over de grens. Op weg naar onze jongens die ik een paar weken daarvoor nog in levende lijve had ontmoet (zie hiervoor mijn verhaal “het geluk volgens Johan Cruijff” http://wp.me/p47zBp-8V

Er stonden mensen op de viaducten in Nederland om ons spontaan uit te zwaaien. In de auto maakten wij elkaar gek door de vrijgekomen adrenaline die geen kant op kon. Eenmaal aangekomen in Dortmund werden wij door de politie naar een afgelegen parkeerterrein geloodst. Na een lange wandeling arriveerden wij ruim op tijd in het stadion.

Eindelijk om 19.30 werd er afgeblazen voor de wedstrijd. Het ging goed. Vooral in deze wedstrijd tegen Brazilië toont Oranje dat het niet alleen mooi voetbal, maar ook hard voetbal kan spelen. Beide teams maken zich veelvuldig schuldig aan aanslagen. Het was echt een gevecht. De dood of de gladiolen.

In de eerste helft zijn er kansen over en weer, maar bij rust is het nog steeds 0-0. De finale is binnen handbereik. Kort na de rust scoort Johan Neeskens. Johan Cruijff haalt met de tweede treffer de overwinning definitief voor ons binnen. De voetbalwereld staat op zijn kop. Nederland staat in de finale.

Onze terugreis hebben wij in een roes van uitgelaten gelukzaligheid afgelegd.

Het vervolg is bekend. In de finale speelt Nederland niet meer zo goed als alle voorgaande wedstrijden. Duitsland, thuisland, scoort twee maal, waarvan één keer door een onterechte strafschop en wordt wereldkampioen.

Het is tevens de geboorte van een nationaal sporttrauma. Wij waren de gedroomde wereldkampioen, maar we verloren de finale. Scheisse.

Na de historische overwinning op Spanje en de zwaar bevochten winst op Australië is de Oranjegekte wèèr opgestoken, net zoals het begon in 1974. Veertig jaar geleden.

Wij waren er bij. Onvergetelijk.

266px-FIFA_World_Cup_1974_-_emblem.svg

Gepubliceerd door

Frans

Ik vind het leuk om te schrijven. Ik schrijf het liefst verhalen. Verhalen over hetgeen ik zelf beleefd heb. Maar ook verhalen die geïnspireerd zijn op bijvoorbeeld foto's of andere observaties.

9 gedachten over “Het begin van de Oranjegekte”

 1. 40 jaar geleden…
  Herinneringen zijn niet meer helemaal betrouwbaar…
  maar toch…
  Juni 1974, Ik ben met mijn lief (=Annemiek, zus van Frans) op vakantie.
  Met de trein naar de Provence. We zijn lopend, met de tent en onze uitrusting op onze rug. Dat was afzien en we genoten.
  We vreeën onder meer in de tuinen van het Palais des Papes in Avignon.

  Toen we terugkwamen in Holland wilde Frans ons wel ophalen op het station in Haarlem. Dat was fijn. Want hij had een auto, Een rooie Fiat meen ik. En wij hadden een hoop bagage en waren verreisd. Frans stond op het perron toen wij in Haarlem aankwamen.
  Maar hij was ‘strak’, in mijn herinnering, en niet zo geïnteresseerd in onze vakantie-ervaringen. Haastig was hij ook. Want !! de finale zou bijna beginnen!!
  Wij hadden wel veel met Franse dorpjes, wijn, lekker eten en de prachtige Provençaalse geuren en kleuren. Maar we hadden niet veel geregistreerd van de toenmalige, mondiale ‘baleuforie’
  Wat overdonderd gingen we met hem mee, Achter het scherm keken we mee naar die kleine voetballende mannetjes. De spanning was voelbaar als een soort elektrische stroom in de kamer.
  Het ging niet goed.
  Nooit meer heb ik een zo mooie jonge mooie man zo snel zien veranderen als in in dat TV-uurtje. Desillusie! Jaren ouder!
  De omvang van deze tragedie heb ik nooit echt gesnapt, besef ik me nu. Maar nu ik dit stukje gelezen heb van mijn vriend en zwager Frans begrijp ik pas echt hoe onpeilbaar diep het drama was dat plaatsvond toen wij zo naïef daar weer in 1974 Haarlem terugkwamen.

  P.S. Frans, Begrijp ik het goed uit jouw stukje dat er op dit moment ook weer voetbal is??

  Like

 2. Mooie reflectie Hans. Het klopt helemaal dat wij toen verschillende interesses hadden. Door het verschil van wat wij aan die voorgaande weken mee hebben gemaakt. Jij een heerlijke vakantie met mijn zus en ik de stress van een toernooi.

  Like

 3. Het bindt de Nederlandse gemeenschap behoorlijk sterk bijeen, en geeft vast en zeker ook nog eens voldoende denkstof voor vele managerial en strategic mindsettings: teambuilding in het veld…. Oleeee… Oleeeee

  Like

Een reactie stel ik zeer op prijs

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s